Kos 2012

Na een druk jaartje toch maar een paar dagen vakantie. 11 dagen Kos geboekt. Een simpel appartament, waar alleen Nederlanders komen.
Net buiten het toeristisch gedeelte, maar dicht genoeg bij om te voet in het centrum van Kos te komen.



20-9 donderdag dag 1:
Op ons gemak opstaan en ontbijten. Met de bus naar het centrum, daar overstappen op de tram om zo bij het centraal station te komen. Daar kaartjes kopen voor de trein naar Rotterdam. De sprinter staat al klaar.
De bus naar Rotterdam airport staat al klaar. De rit gaat met een grote bocht en ik denk nog even en we zijn weer in Den Haag. Maar gelukkig rijd tie niet de snelweg op. De bus stopt vlak bij de ingang.
Eerste indruk; klein en overzichtelijk. Even een broodje eten en dan op ons gemak de koffers afgeven. Kunnen gelijk door de douane en we komen in een kleine centrale hal met aan de linkerkant "dutyfry" winkel in het midden zit gelegenheid, rechtsmidden de cafetaria en op het eind rechts een kiosk.
Er is gratis internet dus gebruik van maken.
Tijd om aan boord te gaan. En we moeten op het vliegveld lopend naar het vliegtuig.
Zo als gewoonlijk zitten we rechts net achter de vleugel. We vliegen op tijd.
Het vliegen gaat snel doordat we wind mee hebben.


 
 
Om 20:15 uur landen we lokale tijd. Klok loopt een uur voor hier. Koffers zijn er snel en om 20:23 uur zitten we al in de bus te wachten voor vertrek. Nog nooit zo vlot uit een vliegveld gekomen :-)
Zo na ongeveer een half uur rijden zijn we bij het appartement. Kamernummer 23, 1 trap omhoog. Een huiskamertje met keukentje, tafel 2 harde stoelen een bankje en een bed. Een slaapkamer en een simpele douche en een ruim balkon. Het ziet er netjes uit.

Er is een bar voor drinken en snacks, voor nu even een flesje water.
De airco werkt niet, maar met de deur open is het wel te doen. Nog even op balkon zitten en dan richting bed.

21-9 vrijdag Dag 2
Eerst even boodschappen doen, Carefour is hier 10 minuten vandaan.
Daarna omkleden en hup het zwembad in. Het is een schoon, rustig zwembad, heerlijk een uurtje zwemmen en
 
nu op de OAD meiden wachten.
3 tours geboekt dinsdag, woensdag en zaterdag.
Nog even kruiden gekocht hier tegenover. Eitje gebakken voor de lunch. Lekker op het balkon op gegeten,nu even liggen en straks weer zwemmen.
Wat gezwommen, weinig keus hier met eten, een bak patat dan maar. Kip moet een dag van te voren besteld worden.
Stukje gelopen, op balkon gezeten en nog even vakantie traditie getrouw gejokerd.
 
 
 
 
uitzicht vanaf het balkon
 
 
 
 
 
 



22-9 zaterdag Dag 3
Na het ontbijt de gratis fietsen opgehaald. De fietswinkel wordt door een man gerund die goed Nederlands spreekt, een griekse jongen legt uit (aan een Nederlander) hoe de fiets gebruikt moet worden en verzet de zadel, ik moet eerst proef rijden.







Op de bonnefooi een stuk gefietst.
Uitgekomen bij het West agrologische site en een kerk. Wat rond gelopen. Je mag hier gewoon op, door en tussen de geschiedenis lopen, gelukkig hebben ze nog stukken mozaïekvloeren afgeschermd.


 
Daarna verder gefietst. Op een gegeven moment zie ik een stukje blauw; de zee, hup die kant dus op en ik kom uit op de boulevard van Kos.
 
Langs de boulevard terug gefietst. Ik kom bij en andere supermarkt, dus even rondneuzen in de hoop dat ze groente hebben. Bij de vers liggen kleine rode knolletjes, laat maar zitten. Verrek de euroshopper ligt hier. Nu snel terug naar het appartement, zowaar in 1 x goed gereden. Als lunch 1 broodje gedeeld met een halve tomaat en knakworstjes.
Even het eten laten zakken en weer gaan fietsen. Naar Carefour. In de koeling hebben ze nu wel vlees liggen. Een hele kip en varkenslapjes. Ik neem maar het laatste pakje varkenslapjes, een hele kip lijkt me erg lastig om op een kookplaatje te grillen. Weer terug in het app en snel het badpak aan om voor een uurtje te zwemmen.




Om daarna vastbesloten te gaan zonnen. Muziekje op en het boekje over Kos te gaan lezen en zowaar het is me ook nog gelukt.
Naar boven, "even" douchen en dan koken. Het vlees in de melkpan om warm te houden, de aardappelen bakken en daarna de pan als deksel gebruiken om de asperges op te warmen.


Heerlijk gegeten, even op het balkon uitbuiken en dan een wandeling door het toerist winkel gebied naar het dolfijnfontein/rotonde lopen en weer terug.
 
Op Kos wordt er rekening gehouden met Nederlanders.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


23-9 zondag dag 4
Na het zondagse ontbijt op ons gemak richting de fietsen. Hup op de fiets en ja hoor zadelpijn.
Welke kant zullen we nemen, en rechte weg maar kiezen met fietspad, dus linksaf.
Het is letterlijk een rechte weg, dus dat moet wel goed komen. Even een fotostop bij de zee met uitzicht op wat Griekse eilanden.







Nog een stuk door fietsen en net voorbij het laatste resort op deze weg, het strand op.
De handdoek uit leggen en plop lekker op het stand zitten genietend van de zon, wind en zee. Wat wil een mens nog meer..... een knappe ober die een fruitcoctail brengt :-D
Na een poosje weer verder, welke kant op? Weer richting app..
Over een ding kan je niet klagen, de wegen, hier word zowaar rekening houden met mensen die graag willen wandelen of fietsen. Heerlijk gewoon.

Aangekomen even rustig zitten en aan de lunch beginnen. Lekker een craccot met kaas, tomaat en komkommer. Omkleden en weer richting zwembad.

Het zwembad: zodra je het zwembad in gaat krijg de vraag "hoe is het water?" Standaard antwoord "even koud, maar daarna lekker". Een groot deel van de gasten komen hier al jaren, 1 tot 3 x per jaar en dat merk je, weet je iets niet dan moet je het aan hun vragen, die weten het wel.
Hun hoofd bezigheden zijn; zodra het licht is zich instaleren op hun plek bij het zwembad en er alleen voor de noodzakelijke dingen er van weg gaan. s'Avonds aan tafel zitten voor een drankje en kaarten. Het diner word in een taveerne in de buurt genuttigd.





Mensen kijken is altijd wel leuk.
Een dame installeert zich steeds op de zelfde manier; insmeren, badpak goed doen, benen op het ligbed en de handdoek om de benen draperen en zonnen maar. Haar man smeert zich ook in en zet zijn muziek op en zonnen maar, terwijl zijn voeten op de muziek mee deinen.
Het is niet druk en er zijn meer dan genoeg ligstoelen. De een doet zijn uiterste best om in de schaduw te blijven en de ander om in de zon te blijven. Dus om de zoveel tijd wordt er met de stoelen geschoven.
Een paar maken gebruik van het zwembad, even er in een baantje en er weer uit om verder te zonnen, lezen of te slapen. Ze hebben de stoelen die het langs in de zon staan en tegen de tijd dat ze schaduw krijgen zwemmen ze een baantje om zich weer af te drogen en aan te kleden, ruimen alles op en gaan op het terras gedeelte zitten.

Zo weer in het zwembad luie baantjes zwemmen en later wat lezen zodat m'n benen ook even zon hebben.
Weer zelf koken. Het vlees in het melkkannetje opwarmen (nog over van gisteren) en de groente opwarmen, als toetje een ijsje, die we op het balkon nuttigen. Rest van de avond kaarten en muziek luisteren. Dankzij de harde stoelen blijft de zadelpijn goed aanwezig.
24-9 maandag dag 5
Na het ontbijt de tas weer vullen met flesjes water en met de benenwagen naar Kosstad. Het is gemiddeld 25 graden met een zacht windje dus het is goed te doen. De weg er naar toe is bezaaid met souvenirwinkels, maar tot nu toe nog niks gevonden voor m'n kast.
Weer bij de dolfijnrotonde. Even zitten bij een beeld van w.s. Hippocrates.


 
Daarna verder slenteren langs de have. Een Griek heeft eenzijdig ruzie met een havewachter en roept steeds Calimera, wat volgens mij goede dag betekent. Wat verder op bemoeit er zich een oud vrouwtje er mee en roept van alles naar de havewachter
Onder de poort door en even van het zee uitzicht genieten. Over het plein van Hypocrates wandelen en een foto maken van de boom.
 


 
Een foto album met Kos erop gekocht en ik zie nog een mogelijk souvenir, maar moet hier nog even over nadenken. Even een koekje eten en naar een stelletje kijken, hoe die foto's maken bij de boom.
 
De jonge dame staat er een beetje sexy bij en er word 1 foto gemaakt, vervolgens gaat de jonge man er staan, eerst wat onwennig, daarna stoer en ter afronding nonsalant. Even later zie ik ze weer en moet de dame van de jonge man de perfecte foto maken boven op de poort, dus na verschillende standen en plekken, moeten ze net staan waar wij staan en kunnen we geen kant op totdat de foto is gemaakt. Weer verder nog naar de archeologische site kijken.


De lokale VVV gevonden en deze leeg roven van plattegronden en informatie boekjes, die zowaar in het Nederlands te verkrijgen zijn.
Verder door de stad wandelen, 2 broodjes bij een Bakker gehaald. De dame die mij bedient heeft me geen 1 keer aangekeken, ze had het te druk met kletsen met de volgende klant, die blijkbaar een bekende van haar was.





 
Kerk bekeken en de overdekte markt gevonden, wat gewoon een toeristische supermarkt is. Even op een terrasje zitten, alles in de schaduw zit mudvol, behalve 1 wat een voormalige moskee is en dus geen alcohol mag serveren. Een heerlijke sinaasappelsap genomen en een tosti waar chips bij geserveerd word.
Daarna weer verder aan de wandel. Langs 3 supermarkten de boodschappen bij elkaar scharrelen en weer bij het app uit komen.
Om kleden en weer even zwemmen.
Voor het avondeten staat tonijnsalade op het menu, met een half bruin broodje. Nu op het balkon zitten en straks weer kaarten. Morgen vroeg op voor de eilandtocht.
De haan, ze begonnen hier iedere nacht om 3 uur te kraaien
25-9 dinsdag dag 6
8:55 bij de Steki café. Wat later door 1 echtpaar die telaat kwamen en dit later nog herhalen.

jou zou je rechterschoen maar kwijt zijn




verse vis in de ochtend


Eerste stop Zia:
Naar een ort. gr. kerk wandelen. Op de berg is een kruis met achter een kerkje, zijn doopnaam is op 6 aug, op 5 aug gaan de mensen naar boven, een 3 uurdurende wandeling, voor de mis en feest.


 

Weer naar de hoofdstraat, waar de souvenirwinkels staan. Genieten van het uitzicht en naar de bus, om naar de volgende stop te gaan.




 oude molen in een restaurantje

Pyli: stukje wandelen en bij verschillende bomen en struiken een mythologisch verhaal. Eindelijk de eindbestemming, een waterbron. Volgens fabels moet je van alle bronnen wat drinken en drie keer rechts rond lopen, dan ben je binnen een jaar getrouwd en linksom zwanger.

Weer naar de bus.


Volgende stop Kardamena een Engels georiënteerd plaatsje, boulevard met eettentjes en de straten wisselend souvenir en eetgelegenheid.

Bij Ellinika is er een tijmhoning bedrijf, de gids geeft een zeeeeeeer uitgebreid uitleg over het leven van de bij en het maken van de honing. Naast het gebouw de eerste en waarschijnlijk laatste ezel die we zagen.



Lunchstop bij restaurant Maria in Kefalos. Op klein eilandje is een kerk 5 dec is het zijn naam feest ag. Stefanos. Lunch; gekozen voor de halve kip, waar een haffeltje friet en rijst bij zit en we hadden een mooi zicht op zee.





 geheugen kwijt? kijk even op de parkeerplaats

Nu nog een stop bij het oude hoge dorp voor een panorama uitzicht.

Dit was de laatste stop en nu weer terug naar het app.

Even relaxen en daarna het avondmaal klaar maken, bestaande uit, restje tonijnsalade, 4 creamcrackers, tomaat en 2 knakworstjes. Nu uitbuiken op balkon, met de tablet, muziekje, sollitair en een mooi uitzicht.


26-9 woensdag dag 7 Om 8:00 uur weer klaar staan bij Stekibar.
Daar komt de bus weer, op twee plekken nog mensen ophalen dan richting Kardamena voor de boot. Helaas hebben we de klaag-weet beters tantes achter ons zitten, dus de muziek opzetten en heerlijk genieten.
Binnen een half uur zijn we bij de boot, waar we een half uur zitten te wachten voordat hij vertrekt voor de ruim uur durende tocht naar Nisyros, dus genoeg tijd voor mensen kijken.
Een echtpaar met zoontje, die nieuwsgierig rond kijkt en probeert rond te gaan lopen. Wordt weer opgepakt om van top tot teen ingesmeerd te worden. Als we eenmaal varen staan er veel mensen op om een foto van de have te maken, de een maakt een kiekje en de ander is even bezig voor de perfecte foto.


Een jonge dame drapeert haar sjaal tot perfectie en neemt haar pose, zodat haar vriend eindelijk een foto kan maken.
Tegenover ons zit een Russische vrouw die blijkbaar last heeft van de zon. Ze heeft haa,r zakdoekformaat, sjaaltje op haar hoofd en voor haar gezicht geplaatst, terwijl als ze 2 stoelen opschuift, in de schaduw zit.
Het eiland wat voor bouwstoffen en vulkanisch glas wordt afgegraven gepasseerd en we zijn er.




We maken een wandeling naar het centrum van Madráki. Nog een stop bij een winkeltje voor de reclame voor de lokale producten.

Naast de deuropening zit een vrouw tomaten te schillen, dus komen van meerdere mensen de opmerking, dat ze de tomaten beter in kokend water kan wellen en de schil er dan zo afkomt.
We hebben het centrum bereikt; Deze bestaat uit een zeer dikken weids takkende boom, met daaromheen tafeltjes en stoelen van een rits eetgelegenheden.

We gaan verder richting de witgekalkte pelgimskerk van Panagiá Spilianí. Er loopt een 130 treden tellende trap naar toe deze is redelijk makkelijk te lopen. De kern is een grotkerk waar een Maria icoon staat.
 handwerk
wat zit er in die tas???

Weer op ons dooie gemak naar de have lopen voor de bustocht die om 12:30 uur start.
Over een kronkelige weg gaan we naar boven. We zijn op de kant van de krater en we rijden verder de krater in. De zwavel is al goed te ruiken. Bij het cafeetje aangekomen, worden we weer voor een uur los gelaten. Er zijn er in totaal 10 sub kraters op de kraterbodem, de hoofdkrater van de caldera, de Stéfanoskrater.


Na een uur snel de bus weer in en weer terug naar de have. Daar zijn we nog even vrij. De boot vertrekt om 15:30 uur.

Op de boot zit ook een Or. gr. Griekse priester, eerst komt er een vrouw naast hem zitten voor een gesprek. Aan het eind van het gesprek krijgt ze een kruisje en zij kust zijn hand. Hij wil gaan lezen, helaas nu komt er een man naast hem zitten, deze krijgt aan het eind ook een kruisje. De man heeft het lezen maar op gegeven en er komt weer iemand naast hem zitten. Ik leg m'n hoofd op mijn arm te rustend op tafel en dommel even weg.
Weer op Kos met de bus naar het app.. Eerst nog naar de supermarkten en dan richting kamer. Heerlijk douchen en het avondeten nuttigen. Helaas heb ik erg last van m'n oog dus lig al snel in bed en schrijf ik dit de volgende dag pas.
27-9 donderdag dag 8
Vandaag lopen we weer op ons dooie gemak richting Kos-have.

Om 11:00 uur vertrekt het treintje, die zo vol mogelijk wordt geladen. We hebben geluk en zitten gewoon met z'n 2en op een "balkon" bankje. Na 10 minuten zijn we er; Asklipreion. Een paar Engelse kijken naar de tijden dat het treintje rijd en komen tot de conclusie dat ze binnen een uur weer klaar moeten staan voor het treintje, terwijl deze ieder uur tot en met 15:15 uur rijd. Een groepje russen zien de intreeprijs staan en vinden 4,-€ blijkbaar te veel. Bij de kassa aangekomen krijgen we te horen dat het "Free for today" is.
Het is niet druk dus we kunnen van de rust genieten en naar de oude stenen kijken.


Na ruim een half uur naar beneden en even bij het tentje zitten. Ze hebben keuze uit sinaasappelsap, aardbeiensap en citroensap, we kiezen de mix sinaas en aardbei. Deze is lekker koud en verfrissend. Nog een boekje en kaart met de eed van Hyppocrates gekocht. Om 12:15 uur staan we weer klaar voor het treintje. Weer beneden, lopen we wat rond. Als souvenir het hoofd van Hyppocrates gekocht ( een klein copietje dan wel te verstaan). Waar zullen we lunchen? Na wat rond lopen kwamen we weer uit bij de moskee cafe. Weer naar het app. lopen. Omkleden, zwemmen verslagje schrijven en het eten voor morgen bestellen.
Na het douchen nog even op balkon zitten.
Om 17:00 uur richting het restaurant slenteren. Aan het eind van de boulevard Lambistrand komen we bij het restaurant The Blue Phoenix. Eerst een sneetje knoflookbrood, daarna een heerlijk malse peppersteak, verse wortels en zeer lekkere gekookte-gekruiden aardappelen. Nog even uitbuiken, van het uitzicht genieten en weer terug wandelen.



We komen nog langs een groenteboer die heerlijke druiven heeft en de groente die hij heeft zien er eetbaar uit.

28-9 vrijdag dag 9
Even met de fiets brood(jes) voor de komende dagen halen, daarna weer rondfietsen. Helaas niet dus, de ketting van 1 fiets ligt er naast, dus lopend naar de fietswinkel. We besluiten maar om de fietsen gewoon in te leveren aangezien de broekspijpen van mam ook niet meewerken. Naar Kos-have wandelen, om het fort heen i.p.v. onder de poort door, het fort ook maar eens van binnen bekijken. Intree 3,-, meerdere mensen draaien zich maar om en ik ga toch maar een kijkje nemen.



Daarna verder langs de boulevard lopen, voorbij de nieuwe have. Na een stuk door lopen komen we weer wat oude fundamenten tegen.
 
Toch maar weer omkeren en nog even ergens wat drinken. Weer aan de wandel oversteken en via een andere weg terug lopen. Vandaag eindelijk een paar goed uitziende groente boeren en slagers gezien, helaas een week te laat.
Bij een pizzeria een heerlijke tosti genuttigd en we komen uit bij de opgravingen waar ik verleden keer was met fietsen. Even er door wandelen en nog het Odeon binnen. Daarna verder kachelen richting het app, waar ik nog een uurtje in het zwembad "zwem". Nog even drogen in de zon om daarna een heerlijke douche te nemen. De dag opschrijven en weer richting het eten gaan. Gisteren de kip besteld voor vandaag, de kip was groot, mals en heerlijk, de friet erbij was ook lekker krokant. Nu weer lekker op balkon zitten.
 
Zit ik lekker op het balkon, muziekje en een spelletje. Hoor ik opeens een ponk, een kever knalt tegen de lamp en valt op de vloer op zijn rug, komt op zijn pootjes en ponk vliegt zo tegen de balkon rand aan en nog een keer, weer op zijn rug. Ik helpen en in het gat van het balkon zetten, plop valt naar beneden. Even later weer een ponk, kever donder op de vloer en het herhaalt zich weer.


 
29-9 zaterdag Dag 10
Na een rustig ontbijt en een slome wandeling naar Stekibar, wachten we op de bus voor ons laatste uitje van de vakantie. Na een korte rit komen we bij de oude have. De Odyssey, een houten boot ligt al klaar voor de Lazy Day Cruise.
Een plekje op de boot gevonden en nu maar wachten voor vertrek. Om 10:00 uur gaan we, het anker wordt omhoog gehaald

 Zwaar werk het anker omhoog hijsen

en we varen in een rustig tempo richting Psérimos, waar we een uur vrij zijn om in zee te zwemmen. Het is heerlijk zwemmen daar. Op het eiland wonen in de winter 30 mensen.

 
Om 11:45 uur klinkt de gong voor het middageten; rauwkost, Ztatiki, vlees op een stokje en een bolletje, het was lekker.

Daarna weer verder naar het volgde eiland. Eerst bij de viskwekerij kijken of er dolfijnen zijn. Iedereen staat klaar met het fototoestel, mobieltje of tablet voor dolfijn schieten, ik heb de staart. Er zwommen 2 dolfijnen rond die zich maar slecht lieten zien.




Stukje om het eiland heen en er is een opening te zien waar een have is.

We zijn op het sponzeneiland Kálymnos (niet de hoofd-have).

We lopen eerst naar een winkeltje waar alles wordt uit gelegd over natuursponzen en daarna mogen we weer onze gang gaan. Het eiland is voornamelijk in de jaren 60 bekend door de sponsduikers.


Tegenwoordig doen ze dit allen nog als hobby en zijn ze nu vissers van tonijn en zwaardvis. Je kunt er ook goed klimmen.

Na een uur weer op de boot en verder varen. We komen bij een onbewoond eiland; Plati genaamd. Er staat 1 kerk en 1 woning leeg.


Een koppel met genoeg geld en invloed die daar wilde trouwen en wonen. Ze hebben er niet lang gewoond. We worden weer voor 1 uur vrij gelaten om te zwemmen. Daarna een uurtje varen, lekker we krijgen een plak watermeloen. Tijdens het varen zowaar weer eens kunnen lezen.
 


Met de bus weer naar het app..
Het avondeten bestaat uit een bol(letje) met komkommer, tomaat en knakworstjes.
Nu weer lekker op balkon zitten en van de laatste vakantie avond genieten.
Helaas was het niet te fotograferen, maar iedere avond bij het schemeren kwamen kleine vleermuizen te voorschijn voor een showtje vliegwerk.
 deze foto heb ik van het internet geplukt


 
30-9 zondag dag 11
Na een ontbijtje de spullen pakken en de sleutel inleveren. Nog even van de zon genieten. We krijgen nog een "oliebolletje" van de vrouw des eigenaar. De bus is er. Op naar het vliegveld. Wat een ..... vliegveld, zeer klein en vol.


Om 12:00 uur het vliegtuig in en om 12:30 uur vliegen we. Op naar huis.


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

THE GAMBIA

La Gomera.

F U E R T E V E N T U R A